Udeleženci 2022

Nadina Štefančič (1987) je diplomirala iz filozofije in slovenistike na ljubljanski Filozofski fakulteti. Dela kot novinarka v kulturni redakciji MMC-ja (Radiotelevizija Slovenija). Občasno piše za tudi druge publikacije, najraje o sodobni popkulturi, emocionalnem delu in čustvih. V preteklosti je med drugim delala za Inštitut dokumentarnega filma (IDF) v Pragi, festival Kino Otok – Isola Cinema in Sarajevski filmski festival. Je članica kolektiva Aktivne.

 

Loterija

Koliko ljubezni lahko dobiš za dva evra?

Lenart Sušnik, novinar kulturne redakcije Radia Študent, nekdanji sodelavec prvega programa Radia Slovenija in bivši študent primerjalne književnosti ter slovenistike na Filozofski fakulteti. Trenutno študent filmske montaže na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. V Ljubljano se je preselil iz Kamnika, sicer pa se ukvarja se s poezijo in filmom.

Njegov prvi film se je primerno odvrtel na Festivalu kratkega filma Ljubljana, v septembru pa pod založbo Črna skrinjica izdaja prvo pesniško zbirko, kompilacijo mladih avtorjev, katere sourednik je.

 

Zarja

Mlada ženska si želi samostojnosti in boljšega življenja.

Nika Otrin, rojena 11.8. 1998 v Ljubljani. Leta 2017 se je vpisala na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo in leta 2020 diplomirala iz filmske in televizijske montaže.
Z željo po pripovedovanju intimnih občutij in doživetij, misli ter sanj, nadaljuje študij filmske režije na drugostopenjskem magistrskem programu iste akademije. Leta 2020 se je s svojim magistrskim scenarijem za kratki igrani film Juha predstavila na delavnici Industry Youth! na Zagrebškem filmskem festivalu.

 

Metamorfoza

V svetu, kjer je človeštvo popolnoma izničilo naravo in ko so končno ugotovili skrivnost

smrti, se Anabel spopada z dvomi o posmrtnem življenju in s tem kaj je zares resnično

ter kaj ne.

Armin Čulić (1995) je novinec v slovenskem prostoru kot igralec, scenarist in režiser.

Leta 2020 je posnel režijski prvenec Blackanimal69, ki je bil premierno prikazan na 23. Festivalu slovenskega filma in prejel tudi 11 mednarodnih nagrad. Leta 2022 je bila premiera kratkega filma Kako popolnoma izginiti in postati smešen, v katerem je imel vlogo glavnega igralca, scenarista in producenta. Film potuje filmski festivalih in je do sedaj prejel 8 nagrad.

Trenutno na Kratki Sceni razvija filmski projekt z naslovom Zakaj sovražim vlak, ki se dotika aktualne teme: vojne in njene nesmiselnosti ter izgube očetovskega odnosa v otroštvu. Prav tako se tudi liki soočajo s svojimi čustvi in dilemami, pri katerih ne smemo oklevati.

 

Zakaj sovražim vlak

V času večletne vojne v Jugoslaviji 13-letni Samir čaka na prihod svojega očeta.

Mitja Mlakar (1988), mlad slovenski režiser in scenarist, soustanovitelj in eden izmed vodilnih članov produkcijske ekipe Film Factory. Njegovi avtorski filmi so bili predvajani in nagrajeni tako na domačih kot festivalih po svetu. Leta 2013 je prejel nagrado za izjemne kulturne dosežke Univerze v Mariboru in štipendijo za perspektivnega mladega filmskega ustvarjalca društva slovenskih filmskih ustvarjalcev. V letu 2014 je bival in ustvarjal v umetniški rezidenci Ministrstva za kulturo RS v Londonu (UK), kjer je razvijal svoj kratki film "Verjetno te nikoli več ne bom videla". Je del novega vala mladih slovenskih filmskih ustvarjalcev, ki so se združili v kratkem omnibusu z naslovom Kratki rezi (2019). Trenutno zaključuje magistrski študij filmske kamere na Akademij dramskih umetnosti na Univerzi v Zagrebu (HR).

 

Ježev koncept

Joe, moški v štiridesetih letih, je v iskanju boljšega življenja s svojo družino migriral v Slovenijo, kjer za preživetje prevaža potnike v belem kombiju. Vse pa se spremeni, ko nekega dne sreča Matejo.

Nika Tomažič (1995) je vizualna umetnica, ki živi in ustvarja v Ljubljani. Je absolventka na AVA – Akademiji za vizualne umetnosti, kjer zaključuje smer likovna umetnost.

Resnejši del njene produkcije raziskuje in povezuje nasprotja in paralele med znanstvenimi vedami ter osebnim in subjektivnim. Drugi del pa sloni na preprostosti, humorju, internetu in hitro ustvarjenih “cenenosti”. Najbližji so ji novi mediji, mešani mediji, instalacija, glasba ter video in film. Razstavljala je v sklopu AVA-e, v Centru Sodobnih Umetnosti v Celju ter v Dobri Vagi v Ljubljani. Leta 2020 je za svoj kratki film O čustvih in drugem zakonu termodinamike prejela nagrado kritiške režije za najboljši slovenski film na Festivalu kratkega filma FeKK v Ljubljani. Sledečega leta je bil film predstavljen tudi na FEST New Directors / New Films Festival v Espinhu na Portugalskem ter na filmskem festivalu Neues Slowenisches Kino v Berlinu, Nemčija.

 

Kemija smeti

Nekega dne začne Reakcija nenadoma doživljati intenzivne faze žalovanja, ki se kažejo v obliki čudnih dogodkov. Katalizator in Reagenti ostanejo nespremenjeni.

Miha Reja je slovenski ustvarjalec animiranih filmov. Trenutno zaključuje študij na Akademiji Umetnosti Univerza v Novi Gorici preko programa Erasmus na LUCA School of Arts, Belgija.

Njegov film Za zaprtimi roletami je prejel nagrado DSAF; za najboljši študijski film leta 2020. Zatem je sledil diplomski film Kurent, ki je na mednarodnem festivalu Animateka 2022 prejel posebno omembo v študentski kategoriji. Z diplomskim filmom je bil nagrajen tudi z udeležitvijo delavnice Animation Sans Frontières 2021-2022, ki je posvečeno animatorjem, producentov in režiserjev. Tekom delavnice je obiskal štiri odlične akademije po Evropi, kjer poučujejo animirani film.

 

Kožuh

Po dolgem času v samoti se mladostnik nehote spremeni v divjo žival.

Lina Eržen je doštudirala angleški jezik in novinarstvo; je novinarka, tekstopiska, tajnica režije, scenaristka in režiserka kratkega filma Mine dan, začne se jutro (2017). Prejel je dve nagradi in bil uvrščen na dvajset filmskih festivalov po svetu. Leta 2018 se je že udeležila programa Kratke scene kot tudi nizozemske delavnice Go Short Campus s svojim drugim projektom Izbira. Ta je zgodba o mladi ženski, ki po desetih letih nek večer naključno sreča nekdanjega partnerja. Tokrat v programu Kratke scene razvija scenarij z delovnim naslovom Desna roka. Govori o mladi ženski, ki se trudi ustrezati družbenim normam in ji to tudi odlično uspeva, dokler nekega dne njena desna roka nepojasnjeno neha sodelovati.

 

Desna roka

Mlada ženska sledi temu, kar družba narekuje, da je uspeh, in gre ji zelo dobro. A ko njena desna roka neha sodelovati, odkrije, da je v njej veliko jeze in nezadovoljstva.

Eva Kučera Šmon (1997) je dramaturginja, scenaristka in producentka. Trenutno zaključuje magistrski študij filmske in televizijiske produkcije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Na delavnici Kratka scena dokončuje scenarij Dobrodošli doma, kjer raziskuje posameznikova prepričanja, ki so zmožna razdružiti tudi tiste najbolj prvinske odnose.

 

Dobrodošli doma

Vera se svojima sinovoma po desetih letih vrne domov, kjer vnovič trči v miselne in kulturne prepreke svoje družine.

kratka scena © 2022

oblikovanje: mashoni