2021

Scenaristična delavnica Kratka scena je letos potekala v organizaciji društva Kraken in v partnerstvu s festivalom kratkega filma FeKK, filmskim festivalom Kino Otok – Isola cinema in Festivalom slovenskega filma. Delavnico so podprli tudi Društvo slovenskih režiserjev, Zveza DSFU in JSKD Ljubljana.

 

Delavnica je potekala v treh sklopih. Prvi sklop se je odvil med 21. in 26. avgustom 2021 pod strokovnim mentorstvom mednarodno priznanega češkega režiserja in scenarista Pavla Mareka. Delavnica je potekala preko platforme Zoom v obliki uvodnega skupinskega srečanja in se nato nadaljevala v obliki enournih individualnih konzultacij z vsakim udeležencem.

 

Nato je sledil enomesečni premor, ki je bil namenjen razmisleku in nadgradnji scenarijev. Zaključni „follow up“ je v obliki individualnih Zoom konzultacij potekal 24. septembra 2021, kjer so udeleženci predstavili svoj napredek v času enomesečnega premora in dobili zaključni „feedback“ glede svojega scenarija.

 

 

O MENTORJU

Letošnji mentor je bil Pavel Marek, ki ga je Kratka scena gostila drugič. Marek je med leti 1992 in 1993 študiral na National Film and Television School v Veliki Britaniji. Leta 1998 je zaključil študij filmske režije na priznani praški akademiji FAMU. V času študija je režiral več kratkih filmov v produkciji Bulšit Independent Film Association. Njegovi filmi, ki so navdih jemali iz sanj in nezavednih izkušenj, so ga umestili v krog nadrealističnih režiserjev tistega časa. Leta 1998 je njegov celovečerni film Dead Beetle doživel premiero na filmskem festivalu v Rotterdamu. V kasnejših letih se je posvetil predvsem dokumentarnim filmom. Trenutno deluje kot profesor na oddelku za filmsko režijo na FAMU in FAMU International. Od leta 2011 je mentor priznane scenaristične delavnice MIDPOINT.

 

Drugi sklop delavnice se je odvil 6. oktobra 2021, v Ljubljani, v okviru PRO Otoka – sekcije za filmske profesionalce 17. filmskega festivala Kino Otok – Isola cinema. Delavnica je potekala v živo v prostorih Muzeja za arhitekturo in oblikovanje. Glavna tema delavnice je bila priprava na profesionalno javno predstavitev oziroma t.i. pitch projekta. Delavnico je vodil producent in nekdanji direktor Slovenskega filmskega centra, Jožko Rutar.

 

Tretji sklop delavnice pa je potekal 12. oktobra 2021, v Portorožu, v okviru 24. Festivala slovenskega filma. Sklepni dogodek je bil namenjen javni predstaviti udeležencev in njihovih scenarijev potencialnim producentom in drugi zainteresirani javnosti.

 

Letošnji izbrani scenaristi so bili: Izar Lunaček s scenarijem DEKLE, KI SE NI BALO MEDVEDOV, Fabris Šulin s scenarijem GLAVNA JED, Jan Krevatin s scenarijem NOA, Lana Bregar in Jure Dostal s scenarijem DILDO, Maja Prettner s scenarijem POŠTARKA in Matjaž Jamnik s scenarijem RIMBAUD IZ MOJEGA DVORIŠČA.

 

 

 

"Moja izkušnja na kratki sceni je bila zelo pozitivna, saj je mentor Pavel Marek s svojim znanjem veliko pripomogel k izozstritvi scenarija. Hkrati mi je bilo v veselje spoznati še druge ustvarjalce,saj smo si z določenimi tudi izven delavnice, pomagali pri razvoju projektov."

— Fabris Šulin

 

"Delavnica mi je dala ogromno, mentor se je čudovito potopil v moj scenarij in mi dal krasne napotke za izboljšave na ravni ritma in poudarjanja ključnih momentov zgodbe: dogovorjena sva celo, da ostaneva v stiku med nadaljevanjem projekta, kjer bo lahko s svojimi komentarji spodbudil še kakšno izboljšavo."

— Izar Lunaček

 

"Kratka scena je dragocena priložnost za ustvarjalno sodelovanje z mednarodno uveljavljenimi mentorji in izvrstna iztočnica za kratke projekte, ki stremijo od razvoja k realizaciji."

— Matjaž Jamnik

 

"Glede na to da sem na delavnici bila že nekaj let nazaj, se mi je zdel super napredek v tem, kako je bila delavnica zastavljena. Všeč mi je bilo da je bilo več poudarka na individualnih srečanjih. In tudi mentor in feedbacki so bili zelo dobri. Moram reči, da se mi zdi sicer velik minus zaključno predstavljanje projekta na prvi dan FSF-ja, ko že po izkušnjah preteklih let, nikoli ni obiskovalcev. Tako da tu se mi zdi, da bi morali vztrajati, se izboriti za boljši termin javnih pitchev, ker je malo škoda, če so ti sami sebi namen. Gotovo, bi se kdo uspel s kakšnim od producentov lažje povezat, če bi javna predstavitev bila katerikoli drugi dan. Sicer pa sem zelo uživala na delavnici in se mi zdi da so naši scenariji dobro napredovali! Tako da hvala za vse in upam da se čim prej spet srečamo!"

— Maja Prettner

 

"Intelektualno polno. Kratko in sladko."

— Jure Dostal

 

 

kratka scena © 2022

oblikovanje: mashoni