2020

19. IN 20. AVGUSTA 2020 SE JE ODVIL PRVI DEL SCENARISTIČNE DELAVNICE ZA KRATKI FILM KRATKA SCENA, KI JE LETOS POTEKALA V ORGANIZACIJI DRUŠTVA KRAKEN IN V PARTNERSTVU S FESTIVALOM KRATKEGA FILMA FEKK TER MUZEJEM SODOBNE UMETNOSTI MSUM. DELAVNICO SO PODPRLI TUDI DRUŠTVO SLOVENSKIH REŽISERJEV, ZVEZA DSFU IN JSKD LJUBLJANA. TUDI LETOS JE DELAVNICA POTEKALA V PROSTORIH MUZEJA SODOBNE UMETNOSTI METELKOVA.

 

Letošnja Kratka scena je potekala v treh delih. Najprej v osrednjem delu festivala kratkega filma FeKK – 19. in 20. avgusta, se nato nadaljevala na 16. filmskem festivalu Kino Otok – Isola Cinema – 26. in 27. avgusta, tretji del delavnice pa se je v obliki individualnih virtualnih srečanj zaključil v zadnjem tednu novembra.

 

O MENTORJU

Letošnji mentor Kratke scene je bil Wim Vanacker, priznani mednarodni strokovnjak s področja scenaristike kratkega filma, svetovalec za scenarij, mentor in gostujoči govorec na različnih delavnicah, filmskih festivalih in platformah za razvoj scenarija kratkega filma. Je tudi član komisije za tekmovalni program kratkega filma filmskega festivala v Cannesu in svetovalec pri First Cut Lab. Vanacker se je najprej posvetil študiju psihologije v Belgiji, nato pa z delom na področju odvisnosti od drog nadaljeval v Dublinu. Tri leta kasneje je v Parizu nadaljeval s študijem na EICAR, kjer je naredil dva kratka filma in se nato pridružil zvezi NISI MASA – European Network of Young Cinema kot vodja sekcije za razvoj scenarija. Je tudi projektni vodja pri European Short Pitch, kot scenarist in režiser pa trenutno razvija dva filma: [ˈsɪə.ri.əl ] in Psycho Revisited.

 

Wim Vanacker je preko platforme Zoom mentoriral šest izbranih udeležencev v obliki skupinskega in individualnega dela. Izbrani scenaristi so bili: Ana Trebše z VISION, Nika Jurman z VENI VIDI FUNNY JOKES, Olga Michalik z WALNUT, Atila Urbančič z SCHENGEN TREATMENT, Lun Sevnik z THE TOURIST in Miha Šubic z EVERYTHING YOU WANTED TO KNOW ABOUT YOUR NEIGHBOUR.

 

Poleg rednega programa delavnice sta udeležence obiskala tudi predstavnika Lago Film Festa, ki sta udeležencem ponudila še dodaten “feedback”, prav tako pa so bili udeleženci vabljeni, da se udeležijo projekcij filmov in strokovnega programa Festivala kratkega filma FeKK in  filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema.

Zaključni „follow up“ je v obliki individualnih virtualnih srečanj potekal v zadnjem tednu novembra, kjer so udeleženci predstavili svoj napredek v času dvomesečnega premora in dobili zaključni „feedback“ glede svojega scenarija.

 

 

"Kratka scena je bila izredno produktivna. Z izvrstnim mentorjem, Wimom Vanackerjem, sem prišel do zajetnega napredka na svojem projektu, poleg tega pa sem dobil dodaten zagon in vnemo."

– Atila Urbančič

 

"Z zagotovostjo lahko trdim, da je Wimova poglobljena analiza scenarija doprinesla k njegovemu razvoju. Čeprav kratka, scena odlična."

– Lun Sevnik

 

"Verjetno najboljša delavnica za razvoj scenarija za kratki film v državi."

– Nika Jurman

 

"Moj projekt je s pomočjo mentorja, Wima Vanackerja v razvoju stopil par korakov naprej. Hvala Kratka scena!"

– Ana Trebše

 

"Konstruktivna debata o dramaturgiji, motivaciji likov in voajerizmu z mentorjem Wimom in ostalimi udeleženci Kratke scene, mi je dala svež pogled na svojo zgodbo. Zdaj vem, kje se nahajajo moje scenaristične težave in kako jih odpravit :) "

– Miha Šubic

Partnerji delavnice Kratka scena 2020 so bili Festival kratkega filma FeKK in Muzej sodobne umetnosti MSUM.

Projekt je bil omogočen s podporo DSR in DSFU.

kratka scena © 2022

oblikovanje: mashoni

organizatorji:

EnaBanda Produkcija

Društvo Kraken

 

S podporo:

javnega sklada RS za kulturne dejavnosti

 

partnerji pri projektu:

Festival kratkega filma FEKK

Kino Otok

Festival slovenskega filma