2019

Med 19. in 21. 2019 avgustom se je odvil prvi modul scenaristične delavnice za kratki film KRATKA SCENA, ki je tudi letos potekla v organizaciji produkcijske hiše EnaBanda in Društva Kraken ter v partnerstvu z Društvom slovenskih režiserjev, Zvezo DSFU in Festivalom kratkega filma FEKK in s podporo JSKD Ljubljana. Delavnica je tako kot vsa leta prej, ponovno potekala v Muzeju moderne umetnosti Metelkova.

 

Letošnjo delavnico je pospremil uvodni dogodek, ki je potekal v sodelovanju s Kino Otokom, ko je v organizaciji Kratke scene in Kino Otoka festival obiskal hrvaški scenarist, režiser in mentor Igor Bezinović, ki je zbranim udeležencem ponudil osebni pogled na to, kako pomembne so pri snemanju kratkih filmov priprave in kako koristno je prilagajati svoje ideje svetu okoli sebe.

 

O MENTORJU

Letošnji glavni tutor je bil Pavel Marek, ki je na Kratki sceni gostoval prvič. (* Pavel Marek je med 1992 in 1993 študiral na National Film and Television School v Veliki Britaniji. 1998 je zaključil študij filmske režije na priznani praški akademiji FAMU. V času študija je režiral več kratkih filmov v produkciji Bulšit Independent Film Association. Njegovi filmi, ki so vlekli navdih iz sanj in nezavednih izkušenj so ga postavili v krog nadrealističnih režiserjev tistega časa. Leta 1998 je njegov celovečerni film Dead Beetle doživel premiero na filmskem festivalu v Rotterdamu. V kasnejših letih je posvetil pozornost predvsem dokumentarnim filmom. Trenutno deluje kot profesor na oddelku za filmsko režijo praškega FAMU-ja in na FAMU International. Od leta 2011 je mentor priznane scenaristične delavnice MIDPOINT.)

 

Marek je vodil 9 udeležencev (letos je bilo izbranih 6 scenarijev, od tega so imeli trije scenariji po dva avtorja), ki so imeli priložnost svoje scenarije za kratke filme razvijati tako preko skupinskega kot tudi individualnega dela. Izbrani scenaristi so bili Primož Černelč, Irenej Vid Bošnjak s scenarijem FORGET ME NOT, Suzana Kokalj z BET IT ALL, Jan Mozetič in Tamara Babić s CITERO, Rok Govednik z PIGS CAN'T LOOK UP AT THE SKY, Luca Chinaglia and Anton Špacapan z THE ABYSS IN THE SNOW ter Polona Ferjančič s scenarijem THE PERFECT PRINC.

 

Poleg rednega programa delavnice so bili udeleženci vabljeni, da se udeležijo projekcij filmov, prikazanih na Festivalu kratkega filma FeKK, partnerja delavnice ter strokovnega programa omenjenega festivala.

ZAKLJUČNI MODUL DELAVNICE – november

Drugi modul delavnice je potekal v dveh delih; »follow up one-on-one meeting« z mentorjem je potekal po Skypu z mentorjem Pavlom Marekom v začetku novembra, v drugem delu pa se je Kratka scena ponovno povezala s festivalom LIFFe, kjer so med 14.11. in 15.11. udeleženci spoznavali zakonitosti dobrega »pitcha«, na katerega jih je pripravljal producent in nekdanji direktor Slovenskega filmskega centra, Jožko Rutar. Udeleženci so v sklepnem dejanju delavnice predstavili svoje projekte povabljeni javnosti, producentom in ostalim filmskim odločevalcem.

Partnerji delavnice Kratka scena 2019 so bili Zveza DSFU, DSR, in Festival kratkega filma FeKK. Delavnica je potekala v sodelovanjem s Kino Otokom, LIFFe in MSUM.

Projekt je bil omogočen s podporo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

kratka scena © 2022

oblikovanje: mashoni

organizatorji:

EnaBanda Produkcija

Društvo Kraken

 

S podporo:

javnega sklada RS za kulturne dejavnosti

 

partnerji pri projektu:

Festival kratkega filma FEKK

Kino Otok

Festival slovenskega filma