2017

Druga edicija scenaristične delavnice Kratka scena je potekala od srede, 16. avgusta do sobote, 19. avgusta 2017, v prostorih MSUM Muzeja sodobne umetnosti Metelkova, ki je Kratko sceno gostil že prvo leto.

Scenarije, ki so jih izbrani udeleženci pilili med tednom, so na zadnji dan delavnice predstavili pred komisijo, na t.i. testnem pitchu. Pitching je časovno omejen javni nastop, na katerem morajo kandidati predstaviti zgodbo na kar najbolj prepričljiv način, in je razširjena praksa v filmski industriji. Komisijo so sestavljali režiser in scenarist Matjaž Ivanišin, režiser in scenarist Damjan Kozole, vodja distribucije in promocije na Slovenskem filmskem centru Nerina Kocjančič, vodja za podprogram MEDIA na CED Slovenia - MEDIA Sabina Briški ter direktorica filma Nastja Kotnik Minik. Člani komisije so vsakemu udeležencu podali mnenje in komentar na pitch. Priprave na pitch je med delvanico vodil Jožko Rutar, producent ter nekdanji direktor Slovenskega filmskega centra.

 

Mentor delavnice je bil uveljavljeni madžarski scenarist in režiser Csaba Bollok, ki že vrsto let sodeluje kot mentor na številnih scenarističnih in filmskih delavnicah po celem svetu. Je soustanovitelj Minimidpoint, scenaristične delavnice, ki poteka v okviru enega največjih evropskih programov za razvoj scenarijev ter filmskih projektov Midpoint, ki je znan in cenjen tudi med slovenskimi avtorji.

Bollok med svoje uspehe šteje tudi film Iska's Journey (Iszka utazása, 2007), katerega je napisal in režiral in ki je bil leta 2008 izbran kot madžarski kandidat za nagrado oskar.

 

V okviru Kratke scene je potekal tudi dogodek, namenjen širši javnosti, in sicer t.i. masterclass oz. javno predavanje, ki ga je vodil mentor Csaba Bollok. Predavanje je nosilo naslov MAGIČNOST VSAKDANJIKA, osredotočeno pa je bilo na potencial, ki ga primarna doživljanja vsakdana nosijo za scenarista in njegovo delo. Predavanje je bilo pospremljeno z vizualnim in video gradivom, potekalo pa je v petek, 18. avgusta ob 17. uri, ravno tako v prostorih MSUM, omogočil pa ga je Zavod Motovila/Center Ustvarjalna Evropa CED Slovenia - MEDIA.

 

Drugi del delavnice se je odvil 8. novembra, v sodelovanju z Balassijevem inštitutom v Ljubljani. Udeleženci so se še zadnjič sestali z mentorjem in pregledali spremembe, ki so jih doživeli scenariji v času med obema moduloma. Tako imenovani »follow-up« del se je zaključil s filmskim večerom, kjer so se predvajali izbrani kratki filmi letošnjega mentorja. Filmski večer je bil odprt za širšo javnost.

Skozi selekcijsko sito se je prebilo pet prijavljenih scenaristov.

 

HOW TO DISAPPEAR COMPLETELY AND BECOME FUNNY – Armin Čulić

SOMEWHERE NOWHERE – Jan Fabris

PAPER BOATS – Jasna Pintarič

BIBA – Maja Prettner

ORIGINAL COPY – Sašo Sedlaček

Kratka scena 2017 se je odvila v partnerstvu z Zavodom Motovila / Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji in s podporo Slovenskega Filmskega centra.

Izvedbo so omogočili Muzej sodobne umetnosti Metelkova – MG+MSUM, JSKD, za hrano pa je skrbel BRODO.

kratka scena © 2018

oblikovanje: mashoni

organizatorji:

EnaBanda Produkcija

Društvo Kraken

 

S podporo:

Mestne občine Ljubljana

in javnega sklada RS za kulturne dejavnosti

 

partnerji pri projektu:

Festival kratkega filma FEKK

Muzej sodobne umetnosti MSUM

Hotel Park

Društvo slovenskih režiserjev in DSR Scenaristi

Zveza DSFU