2016

Na kratko sceno 2016 se je prijavilo

25 kandidatov, komisija je med njimi izbrala 7 idej, ki so se uvrstile na delavnico.

Fotografija iz zaključnega pitch dogodka

Mentorja sta bila uveljavljeni scenaristični mojster Christian Routh in litvanski režiser in scenarist Peter Murdma.

 

Follow up je izvedel Martin Horvat, ki je v času svojega študija scenaristike na prestižni kalifornijski American Film Institute (AFI ) dobil Študentskega oskarja za film, ki je bil posnet po njegovem scenariju.

 

 

Izbrani projekti so bili:

 

Med vrati – Lara Taufer

Ni naslova – Katja Petelin

Mami ima zmeraj prav –   Mery Gobec

Stoj mi noč in dan ob strani – Aljaž TEPINA

Nizek pritisk – Mitja Širok

Lunina Vila – Polona Matjasic

Gorske školjke – Kristijan KraJnčan

 

 

 

"Če misliš, da imaš dober scenarij, ti bo Kratka scena dokazala, da skriva še veliko neverjetnega potenciala. Jaz sem se iz delavnice vsekakor vrnil z boljšim filmom. Deležem sem bil mentorstva izkušenega strokovnjaka, ki se je mojemu scenariju temeljito posvetil, izpostavil šibke točke in podal konkretne predloge, kako ga nadgraditi. Naučil sem se tudi odgovornega razmišljanja o filmu kot komercialnem produktu, ki ga je potrebno primerno predstaviti potencialnim sodelavcem. Pa naj gre za komisijo filmskega centra, festivalsko žirijo ali potencialne investitorje. Predvsem pa sem spoznal skupino pozitivnih in delavnih ljudi, ki dobro razumejo izzive, s katerimi se ukvarjam vsak dan. Vsekakor priporočam vsem, ki bi radi razvili potencial svojega kratkega filma."

– Aljaž Tepina, udeleženec Kratke scene 2016

 

"Univerzalnega recepta za pisanje scenarija ni, je pa neprecenljivo, ko je nekdo tam za to, da te posluša, razmišlja s teboj in ti svetuje. Vsi vemo, da je včasih težko na svojo zgodbo pogledat z distance. In tudi našim prijateljem ni najbolj ugodno, ko jim pošiljamo še deseto verzijo svojega ubogega scenarija, da si jo spet natančno preberejo in spet… No, ja. Tu se boste srečali s profesionalci, ki se bodo cel teden ukvarjali z vašimi umetninami."

– Mary Gobec, udeleženka Kratke scene 2016

Kratka scena 2016 se je odvila v partnerstvu z Zavodom Motovila / Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji in s podporo Slovenskega Filmskega centra.

Izvedbo so omogočili Muzej sodobne umetnosti Metelkova – MG+MSUM, JSKD, za hrano pa je skrbel BRODO.

kratka scena © 2022

oblikovanje: mashoni

organizatorji:

EnaBanda Produkcija

Društvo Kraken

 

S podporo:

javnega sklada RS za kulturne dejavnosti

 

partnerji pri projektu:

Festival kratkega filma FEKK

Kino Otok

Festival slovenskega filma